Det viktiga att bara finnas för någon!

 
Cancer. MS. Njursjukdom. Hjärtsjukdom. Blodsjukdom. ALS. Demens.
Inte i rangordning. Inte alla sjukdomar man kan drabbas av. Bara några av hemskingarna. Bara några av dem som får det att knyta sig i magen på dem som får något av dem, som får det att knyta sig i magen till anhöriga till dem som får det.
 
Jag ser det varje dag - cancer av olika slag. Träffar anhöriga. Träffar den drabbade. Träffar dem som lärt sig leva med cancern och försöker leva mer än de någonsin levt förut. Jag träffar de som aldrig inte låtsas om den, utan försöker leva som innan utan att berätta för vänner och undviker, om möjligt, berätta för arbetsgivare. Träffar dem som förnekar den och inte förstår varför de mår dåligt. Träffar alla dem mitt emellan dessa reaktioner. Få reagerar exakt lika och konstigt vore det. Vi är alla olika och det är i olikheten oss människor emellan som de spännande mötena blir till. Älskar mötena med olika personer! Känna in hur just den personen är. Endel är pärlor som man bär med sig resten av sitt liv. Andra är genuint otrevliga personen; ibland beror det på att de ex har så ont el mår så psykiskt dåligt av sin sjukdom. Endel människor är bara genuint otrevliga av sin natur, men de är tack och lov ett fåtal.
 
Det gör ont i mig när ganska många av dem jag vårdar, berättar att vänner, ibland släkten, drar sig undan, ibland försvinner helt, från deras sida. När de som bäst behöver någon så finns det inte alltid någon. Numer känner vi alla någon, har någon anhörig, som är cancersjuk eller har någon annan allvarlig sjukdom. Vad jag vill be er om; VAR INTE RÄDDA FÖR ATT FINNAS DÄR!
Den som är sjuk vill inte bara sitta och "älta" sin sjukdom med. De vill känna att de fortfarande är den person de varit, fast med en ny kunskap, erfarenhet de helst velat vara utan. Om du är sjuk och har några synpunkter på det jag skriver nu, kommentera och berätta hur du känner! Jag tar det som konstruktiv kritik och erfarenhet jag kan ta med till mina möten med mina patienter! Men jag vill verkligen poängtera att är du någon av dem vid sidan om, försvinn inte iväg. Ring och hör hur de mår, fortsätt bjuda in till fikan, middagar, fester, aktiviteter. Orkar inte den som är sjuk så tackar den nej! Det är hemskt att bli glömd, vilket vi nog alla upplevt vid något tillfälle.
 
Jag har själv vänner och anhöriga som drabbats av allvarliga sjukdomar som ex cancer. Så jag sitter inte bara och svamlar. Och jag hoppas innerligt att de inte upplevt att jag har förändrat mig gentemot dem!
Men jag har haft tur; mina barn är friska, maken är frisk och jag är frisk. Visst, man kan aldrig veta, men tur är väl det! Vill du stötta något behjärtansvärt vill jag här slå ett slag för #UngCancer och #Golifesweden. Köp armband av dem så går pengar till välgörande ändamål. Surfa in på deras sidor och kolla! De flesta sjukdomarna har någon stödfond, men idag väljer jag att nämna dessa!
 
Ha en härlig dag och glöm inte att bakom varje nytt möte finns en spännande person med en egen historia. Och glöm inte finnas till där för dina nära och kära, oavsett om de är friska eller sjuka!Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

scrappamighel.blogg.se

Scrapbooking, fotoalbum och gratulationskort och kanske lite mer.

RSS 2.0